Samen sterk met syndicale vorming

Image
De brug naar sterk syndicaal werk

Syndicale vorming. Dat is samenwerken met kameraden uit andere bedrijven en sectoren. Dat is leren van elkaar. In groepjes van 12 tot 15 deelnemers, begeleid door één vormingswerker en één animator. Een animator is een délégué die als vrijwilliger mee vorming geeft. Hij of zij staat als geen ander midden in de realiteit.

Syndicale vorming is helemaal anders dan les volgen op school. Syndicale vorming vertrekt vanuit de praktijk en de ervaring van de deelnemers. Die ervaring komt boven in groepsgesprekken, rollenspelen en andere praktische oefeningen. Theorie wordt toegelicht aan de hand van veel voorbeelden. Met syndicale vorming word je samen sterk!

Basisvorming en vorming voor gevorderden

Voor zijn militantenvorming vertrouwt het ABVV-regio Antwerpen op de vzw Vorming & Actie regio Antwerpen.

Bij Vorming & Actie Antwerpen kunnen militanten van het ABVV terecht voor:

 • basisvorming: gedurende 3 jaar telkens 2 vormingsmodules van elk 5 dagen of 40u
 • vorming voor gevorderden: themavormingen en/of bijkomende mandaatmodules naar keuze

De meeste centrales bieden ook vorming aan. Hetzij een volledige basis- en voortgezette vorming. Hetzij een beperkt aanbod. Voor meer info over de vormingen binnen jouw centrale neem je best contact op met je secretaris.

Advies bij het uitstippelen van jouw persoonlijk vormingstraject?
Contacteer: Vorming & Actie Antwerpen vzw
03 220 67 25 | vorming.antwerpen@abvv.be 

Inschrijvingsvoorwaarden

 • Je bent lid van het ABVV en syndicaal actief in jouw onderneming: dan kan je inschrijven voor de vormingen van Vorming & Actie regio Antwerpen. Deelname aan de vormingen is gratis.
 • Je hebt nog geen vorming gevolgd? Dan start je met de basisvorming.
 • Je voltooide de basisvorming bij Vorming & Actie of bij je centrale? Je kan inschrijven voor de mandaat- en themavormingen.
 • Je volgde een deel van de basisvorming bij Vorming & Actie of bij je centrale? Neem contact op en we bespreken hoe je kan instromen in de vorming van Vorming & Actie regio Antwerpen.

Syndicaal verlof en Vlaams opleidingsverlof

Syndicale vorming gaat door op weekdagen. Wellicht zal je willen gebruik maken van syndicaal verlof of Vlaams opleidingsverlof (VOV) om tijdens je werktijd en met (gedeeltelijke) betaling van je loon de vormingen te volgen.

 • Neem je syndicaal verlof?
  Om gebruik te maken van syndicaal verlof klop je aan bij je beroepssecretaris. Hij of zij moet jouw syndicaal verlof aanvragen en zal je de procedures uitleggen. Spreek dit dus tijdig af met je secretaris.
 • Of Vlaams opleidingsverlof? 
  Werknemers, die in Vlaanderen werken, kunnen gebruik maken van het Vlaams Opleidingsverlof (VOV). Voor wie werkt in Brussel of Wallonië, blijft het oude BEV van kracht.
  VOV is een recht. Met VOV kunnen werknemers van de privésector die minstens halftijds zijn tewerkgesteld in een vestigingseenheid in het Vlaams gewest, verlof nemen om vorming te volgen. Ambtenaren hebben momenteel geen recht op VOV. Als je voltijds werkt kan je per schooljaar tot 125 uren opleiding volgen met VOV, op jouw eigen initiatief. Syndicale vorming behoort daartoe.
  Voor de vorming ontvang je van Vorming & Actie een attest van inschrijving. Dit bezorg je aan je werkgever. De werkgever kan met de attesten je loon recupereren tot 3.500 euro per maand. Indien je meer verdient loop je kans dat je loonverlies lijdt voor de opgenomen VOV-dagen. De meeste werkgevers betalen het loon boven de 3.500 euro bruto niet uit.
  Kijk vooraf ook goed na op hoeveel uren VOV je recht hebt. Indien je moeilijkheden hebt met het verkrijgen van VOV of een juiste uitbetaling, raadpleeg dan je syndicale afgevaardigde of je secretaris.

Twijfels over VOV?
Contacteer: Vorming & Actie Antwerpen vzw
03 220 67 25 | vorming.antwerpen@abvv.be 

Deel deze pagina: