Prettige vakantie!

19 juli 2023
Image
Prettige vakantie

Het ABVV-regio Antwerpen wenst alle leden en militanten een prettige vakantie toe. En als je er op uit trekt: een mooie en veilige reis. Wie ook op een onbestemde reis vertrekt, is ons militant syndicaal gezin. Als je het ABVV in de regio Antwerpen al wat langer volgt, heb je ze de afgelopen jaren zonder twijfel regelmatig zien opduiken: papa, mama, de 2 kinderen en hun huisdieren. Op 1 juli maakte hun tekenaar Stien de overstap van ABVV-regio Antwerpen naar onze partner in cultuur Linx+. Daarmee komt er voorlopig een eind aan hun avonturen.  Maar niet zonder een terugblik en een eresaluut. 

Prelude

Flashback naar de periode 2010-14. Met hun rommelkredieten hebben de banken de hele wereld in een economische crisis gestort waar we maar met moeite uit geraken. Voor rechts is dat geen reden om zich terughoudend op te stellen. Integendeel, het kiest voor de frontale tegenaanval. Bedrijfsleiders, denktanks met schimmige financiering, een deel van de media, rechtse politici en de patronale federaties schieten met scherp en unisono op alles wat sociaal en links is. Werkzoekenden en het ABVV zijn favoriete doelwitten. Er gaat geen syndicale actie voorbij of het ABVV wordt voorgesteld als een extern kwaad dat er plezier in schept om het de werkende mensen moeilijk te maken. Berichtgeving in kranten en op televisie gaat niet langer over de oorzaken van sociale conflicten en de eisen van de stakers. Wel over de last die ze veroorzaken. De publieke opinie en de kiezer worden warm gemaakt voor een rechts beleid. Met succes: ondanks een lichte electorale vooruitgang van de centrumlinkse regering Di Rupo komt in 2014 de Zweedse coalitie van De Wever-Michel aan de macht. Verzameld rechts wrijft zich in de handen: met nva en liberalen zijn de politieke vrienden aan de macht. Operatie beeldvorming is geslaagd.

Verzet A!

Image
Verzet A - voorzijde flyer (2015)

Niets is schadelijker voor een brede vakbeweging dan dat een deel van haar natuurlijke achterban vergiftigd wordt door een rechtse ‘framing’ dat syndicalisme ingaat tégen de belangen van de werkenden. Tegen de effecten van leugens is weinig kruid gewassen. Het enige mogelijke tegengif  is systematisch ingaan tegen deze verwrongen beeldvorming. Aan wie er door beïnvloed is, moet in woord, daad en in dit geval zeker ook in beeld, de realiteit getoond worden: het ABVV is zijn leden, de leden zijn het ABVV. Enter: het syndicale gezin van ABVV-regio Antwerpen. Een sympathieke cartoonfamilie waarin een doorsnee vakbondslid zich kan herkennen. Toch min of meer, want de grote maatschappelijke diversiteit is niet altijd helemaal te vatten in de beperkte context van een  gezin. 

Ons gezin duikt voor de eerste keer op in het najaar 2015. Voor de betoging ‘Verzet A!’ op 27 november werd Stien Verbelen gevraagd om materiaal uit te werken dat een zo breed mogelijk publiek – niet alleen overtuigde syndicalisten – zou aanspreken. Het jaar voordien had Stien al haar sporen verdiend met de oproep voor de stakingen van het Antwerpse vakbondsfront tegen de blauw-gele coalitie. Het enthousiasme voor een Antwerpse betoging tegen één jaar rechts regeerbeleid was groot in de herfst van 2015. Kosten noch moeite werden gespaard om een duidelijk en massaal signaal te geven. Er werd zelfs een animatiebedrijf aangesproken om het syndicale gezin te laten figureren in een filmpje voor sociale media. Nog voor de mobilisatie kon starten en het materiaal verspreid, moest de betoging van 2015 onder zware druk uitgesteld en later zelfs afgelast worden. De terreurdreiging na de aanslagen in Parijs en later ook in Zaventem en Brussel maakte massabijeenkomsten zoals de geplande betoging onmogelijk. Een hele hoop affiches en pamfletten kon bij het papierafval en ook het animatiefilmpje kreeg bijna niemand te zien. 

Tot nu. 

Mobilisatiefilm Verzet A (2015)

Wij zijn het ABVV!

Image
Wij zijn het ABVV

Syndicalisten geven echter niet van de eerste keer op. Ook ons militante gezin niet. Een maand na de afgelaste Antwerpse betoging wensen ze alle ABVV-leden al een sociaal en warm nieuwjaar toe. Nog een paar maand later, april ’16, bepalen ze met ‘Wij zijn het ABVV’ het beeld van onze Militanten- & Gezinsdag in de Schorre. Inspiratie is vrij gehaald bij het schilderij Il quarto stato, vooral bekend van de iconische filmaffiche van Novecento.  ‘Wij zijn het ABVV’ vat het inclusieve en diverse karakter van onze socialistische vakbond perfect samen en wordt na al die jaren nog altijd gebruikt als standaard header van onze Antwerpse sociale media.

Van dan af komen vader, moeder en de 2 kinderen (die zichtbaar opgroeien) elke keer terug als ABVV-regio Antwerpen zich tot een zo breed mogelijk publiek van militanten, leden en sympathisanten richt. Inclusief, zonder polariseren, soms met een knipoog maar altijd duidelijk in de boodschap. Met  nieuwjaar, op 1 mei, bij betogingen of klimaatmarsen, in moeilijke periodes zoals de covid-pandemie of in mooie periodes (voor een deel van de leden) als papa zich uit als supporter van les Lions de l’Atlas. Zonder ooit de kritische en democratische blik van de syndicalist te verliezen trouwens. Daar getuigt de brochure van Amnesty International van op de salontafel.