(0)

Selecteer Regio

Toer Den Bougie | Brochure

Wandeling in het teken van de strijd voor het algemeen stemrecht

Linx+ bracht samen met Curieus een brochure uit met de Toer Den Bougie, een wandeling over de oude kaarsenfabriek in Borgerhout. Den Bougie vormde het decor van een historisch keerpunt in de arbeidersstrijd voor het algemeen stemrecht.


Den Bougie?

18 april 1893 - In heel het land leggen een kwart miljoen mensen het werk neer voor algemeen stemrecht. Aan de kaarsenfabriek ‘Den Bougie‘ in Borgerhout loopt de situatie uit de hand. De ordediensten schieten op een menigte van 3 à 5 000 betogers. Er vallen 5 doden en tientallen gewonden.

De Belgische Werkliedenpartij en vakbonden doen de conservatieve regering met hun algemene staking plooien. Een dag later aanvaardt het parlement het meervoudig stemrecht. Van dan af kunnen alle mannen ouder dan 25 jaar hun stem uitbrengen. Mannelijke gezinshoofden die in bezit zijn van huis of diploma of die belastingen betalen krijgen daarbovenop één of twee bijkomende stemmen.
Het is de eerste overwinning van de socialistische beweging in haar lange strijd voor een algemeen enkelvoudig stemrecht.

Wandeling - brochure

Doe de wandeling op je eigen tempo wanneer het jou uitkomt.  En wees verrast over hoe ons geliefd Borgerhout de Belgische geschiedenis heeft veranderd.

Brochures kan je bestellen bij Linx+:

Op www.linxplus.be vind je nog Anders Bekeken wandelingen en rondritten over o.a. Mechelen, Brugge, Kortrijk,...

Gidste wandeling | uitgesteld

Naar aanleiding van de opgelegde voorzorgsmaatregelen van de Federale Overheid om de verspreiding van het Corona-virus tegen te gaan, werd de  gegidste wandeling die gepland was in maart '20 noodgedwongen uitgesteld.

Wil je graag op de hoogte gebracht worden van de nieuwe datum, stuur dan een mailtje met je gegevens naar antwerpen@linxplus.be. We sturen je dan een bericht met de datum waarop we de wandeling opnieuw organiseren. 

Terug Top